25 Mart 2014 Salı

FITÇIN

1-

500 GR KIYMA
1 SOĞAN
2-3 DİŞ SARIMSAK
BİR ÇAY BARDAĞI YAĞ
1 ÇAY BARDAĞI YOĞURT
BİR BARDAK ILIK SU
İNSTANT MAYA
1 TATLI KAŞIĞI ŞEKER
ALDIĞI KADAR UN
KIRMIZI BİBER
KEKİK
NANE
KARABİBER
TUZ

YAPIMI:

SOĞANI YEMEKLİK DOĞRA.SARIMSAKLARI EZ.KIYMAYA KOY.BAHARATLARI EKLEYEREK ETİ YOĞUR.ILIK SUYA ŞEKER VE INSTANT MAYAYI AT KABARSIN.LEĞENE UN KOYARAK YOĞUR.MAYALANSIN.2 KAT OLUNCA TEKRAR YOĞUR.HAMURUN BİR PARÇASINI  YAĞLANMIŞ TEPSİYE KOY.İÇİNE KIYMALI HARCI KOY.ÜSTÜNE DİĞER HAMURUN YARISINI DA EKLE.FIRINDA PİŞİR.


2-
MALZEMELER
1 YUMURTA (AKI, SARISI AYRILIR)
1 PAKET MARGARİN VEYA TEREYAĞI
3/4 SU BARDAĞI YOĞURT
4 SU BARDAĞI UN
1 PAKET KABARTMA TOZU
TUZ
İÇİ İÇİN:
250 GR. KIYMA (YAĞSIZ)
2 ORTA BOY SOĞAN
1/2 ÇAY KAŞIĞI SIVI YAĞ
1 DİŞ SARMISAK
TUZ
KARABBİER,
KIRMIZIBİBER
ARZUYA GÖRE (2-3 MİLFÖY HAMURU)

Elenmiş unun ortasını havuz gibi açalım. İçine eritip ılıttığımız yağı, yumurta akım, yoğurdu, kabartma tozunu ve tuzu ekleyerek özül bir hamur yoğuralım. Hamurun üzerine nemli bez örtüp 10 dk. dinlendirelim. Bu arada iç harcını hazırlayalım. Tavaya sıvı yağı alalım. Küp doğranmış soğanları ve sarmısağı ekleyip pembeleşene dek kavuralım. Kıymayı ekleyip suyunu çekene dek kavurmaya devam edelim. Tuzu, baharatları ekleyerek ateşten alalım. Fırın kabını margarinle yağlayıp tabanına un serpelim. Hamuru 2 eşit parçaya bölüpbeze yapalım. Hamurlardan birini unlanmış bir zeminde fırın kabı büyüklüğünde açarak fırın kabına yerleştirip kenarlarını 1/2 cm. kadar yükseltelim. Üzerine kıymalı harcı yayalım. Diğer hamuru da fırın kabı büyüklüğünde açıp kıymalı harem üzerine yerleştirelim. Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 190° ısılı fırında altı üstü pembeleşene dek pişirelim.

NOT: Arzu ederseniz fıtçınm üzerini süslemek için milföy hamurlarını merdane ile incelterek ince uzun şeritler kesin. Şeriteri kafes oluşturacak şekilde hamurun üzerine yerleştirin ve üzerlerine yumurta sarısı sürün. Fıtçın için 25-30 cm çapında bir fırın kabı veya tepsi tercih edin
hamurun fırın kabındaki kalınlığı 1/2 cm'yi geçmemeli.Afiyet olsun...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder