1 cup = 1 bardak = 250 ml.'lik su bardağı
1 tsp = 5 ml.'lik tatlı kaşığı
- 2 cup + 1/4 cup (toplam:281 gr.) un
- 1 1/2 tatlı kaşığı tuz
- 125 gr. soğuk, tuzsuz tereyağı; küp küp doğranmış
- 1 adet iri yumurta
- 1/3 cup soğuk su
- 1 yemek kaşığı beyaz sirke
- Unu, tuzu ve yağı genişçe bir yoğurma kabının içine koyun. Parmak uçlarınızla sıkıştırarak yağı ve unu karıştırın.
- Küçük bir kasenin içinde yumurtayı, suyu ve sirkeyi çatalla çırpın. Unlu karışımın üzerine dökün. Çatalla, bütün malzeme karışana kadar karıştırın.
- Tezgahın üstünü hafifçe unlayın. Hamuru tezgaha koyun ve toparlanana kadar nazikçe yoğurun.
- Hamuru bir nalyon poşetin içine koyun ve buzdolabında 1 saat bekletin.
- Patatesli, Biberli, Sucuklu Empanada
Malzemeler: 12 adet
1 cup = 1 bardak = 250 ml.'lik su bardağı - 3/4 cup (yani 1 bardağın dörtte üçü kadar) sucuk; tavla zarı boyutlarında doğranmış
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 adet kuru soğan; yemeklik doğranmış
- 3 diş sarmısak; küçük küçük doğranmış
- 1 adet kırmızı dolmalık biber; tavla zarı büyüklüğünde doğranmış
- 1 adet defne yaprağı
- Yarım tatlı kaşığı tuz
- 1/4 tatlı kaşığı kuru kekik
- 225 gr. patates; kabuğu soyulmuş ve tavla zarı büyüklüğünde doğranmış
- Empanada hamuru
- 1 adet yumurta; 1 yemek kaşığı suyla çırpılmış
- Yapışmaz bir tavaya sucukları koyun. Orta ateşte 2 dakika, hafifçe kızarana kadar pişirin. Kızaran sucukları başka bir tabağa alıp bir köşede bekletin.
- Aynı tavaya soğanları ve zeytinyağını koyun. Soğanların rengi kızarıp, iyice yumuşayana kadar 15 dakika pişirin.
- Sarmısağı, biberi, defne yaprağını, tuzu ve kekiği ekleyin. Biberler yumuşayana kadar yani 15 dakika daha pişirin.
- Ardından patatesleri ekleyin ve karıştırın. Tavanın kapağını kapatın ve 10-12 dakika, patatesler yine de hafifçe diri kalana kadar pişirin.
- En son olarak sucuğu ekleyin. Karıştırın ve ocağın altını kapatın. İç malzemesi soğuyana kadar bekleyin. Defne yaprağını içinden çıkarın.
- Hamuru 12 parçaya bölün. Ellerinizi hafifçe unlayın. Unlu ellerinizle 12 bezeyi de top yapın. Yumuşamaması için buzdolabına koyun.
- Bezelerden birini alın. Unladığınız tezhahın üzerine koyun. Üzerini de hafifçe unlayın ve merdaneyle 12 cm. çapında bir hamur açın.
- Açtığınız hamurun yarısına iç malzemesinden koyun. Hamurun diğer kısmını üzerine kapatın. Parmaklarınızla kıvıra kıvıra kenarlarını kapatın. Diğer bezelere de aynı işlemi uygulayın.
- Tepsiye fırın kağıdı serin. Üzerine 6 adet böreği yerleştirin. Hazırladığınız yumurtalı karışımı bir fırça yardımıyla üzerine sürün.
- Önceden 200 derece (turbo fırınlarda 180 derece) ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin. Altın gibi kızaran börekleri fırından çıkarın. Kalan altısını da aynı şekilde pişirin.
- Börekler ılıyıncaya kadar bekleyin, sonrasında afiyetle yiyebilirsiniz artık.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder