25 Mart 2014 Salı

TARİFLER

 
ELMALI TURTA
Malzemeler:
  • Yarım paket margarin (eritilecek)
  • 1 çay bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
  • 2 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Un
İçine:
  • 3-4 adet elma
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 çay kaşığı tarçın
  • Ceviz (isteğe bağlı)
Yapılışı:
  • İç harç dışındaki tüm malzemeler bir araya getirilerek hamur yoğrulur. (sert bir hamur olmalı)
  • Bu arada elmalar rendelenir, üzerine şeker ve ceviz eklenerek elmalar yumuşayana kadar kavrulur, ocağı kapattıktan sonra tarçın eklenir. (harç marmelat kıvamında olacak)
  • Hamurdan bir portakal kadarı kenara ayrılır, kalanı borcama döşenir.
  • Üzerine elmalı karışım eklenir.
  • Kalan hamur elmaların üzerine rendelenir ya da elle şekillendirilirerek elmaların üzeri kapatılır.
  • 170-180 derecede yaklaşık 30-40 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir.

2-TARÇINLI KURABİYE
Malzemeler:
  • 150 gr tereyağ ya da margarin (oda sıcaklığında)
  • 75 gr şeker (yaklaşık yarım su bardağından 1 parmak eksik)
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • 1/2 paket vanilya
  • Un (yaklaşık 2-2,5 su bardağı)
Üzeri için:
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 yumurta akı
Yapılışı:
  • Margarin, şeker ve yumurtayı karıştırın.
  • Bu karışıma tarçın ve vanilyayı ekleyin.
  • Kabartma tozunu una karıştırın yavaş yavaş hamura ekleyin, hamuru yoğurun.
  • Hamuru tazgaha alın, merdaneyle yarım santim kalınlığında açın kurabiye kalıplarıyla kesin.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alın, üzerine yumurta akı sürdükten sonra tarçın ve şeker serpin. (Ayten abla bu son aşamayı yapmayıp pudra şekeri serpmiş, tercih sizin)
  • Kurabiyelerinizi önceden ısıtılmış fırında 180 derecede yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
Not:
  • Bu ölçülerle yukarıdaki iki tabakta olduğu kadar kurabiye çıkıyor, ölçüyü oranları bozmayarak artırıp azaltabilirsiniz.
  • Hamuru yapıp bir kısmına tarçın, bir kısmına fındık vs ekleyerek ve farklı şekiller vererek birkaç farklı çeşit kurabiye elde edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder