ELMALI TURTA
Malzemeler:
- Yarım paket margarin (eritilecek)
- 1 çay bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
- 2 yumurta
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- Un
- 3-4 adet elma
- 1 su bardağı toz şeker
- 2 çay kaşığı tarçın
- Ceviz (isteğe bağlı)
- İç harç dışındaki tüm malzemeler bir araya getirilerek hamur yoğrulur. (sert bir hamur olmalı)
- Bu arada elmalar rendelenir, üzerine şeker ve ceviz eklenerek elmalar yumuşayana kadar kavrulur, ocağı kapattıktan sonra tarçın eklenir. (harç marmelat kıvamında olacak)
- Hamurdan bir portakal kadarı kenara ayrılır, kalanı borcama döşenir.
- Üzerine elmalı karışım eklenir.
- Kalan hamur elmaların üzerine rendelenir ya da elle şekillendirilirerek elmaların üzeri kapatılır.
- 170-180 derecede yaklaşık 30-40 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir.
2-TARÇINLI KURABİYE
Malzemeler:
- 150 gr tereyağ ya da margarin (oda sıcaklığında)
- 75 gr şeker (yaklaşık yarım su bardağından 1 parmak eksik)
- 1 yumurta
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1/2 paket kabartma tozu
- 1/2 paket vanilya
- Un (yaklaşık 2-2,5 su bardağı)
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 yumurta akı
- Margarin, şeker ve yumurtayı karıştırın.
- Bu karışıma tarçın ve vanilyayı ekleyin.
- Kabartma tozunu una karıştırın yavaş yavaş hamura ekleyin, hamuru yoğurun.
- Hamuru tazgaha alın, merdaneyle yarım santim kalınlığında açın kurabiye kalıplarıyla kesin.
- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alın, üzerine yumurta akı sürdükten sonra tarçın ve şeker serpin. (Ayten abla bu son aşamayı yapmayıp pudra şekeri serpmiş, tercih sizin)
- Kurabiyelerinizi önceden ısıtılmış fırında 180 derecede yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
- Bu ölçülerle yukarıdaki iki tabakta olduğu kadar kurabiye çıkıyor, ölçüyü oranları bozmayarak artırıp azaltabilirsiniz.
- Hamuru yapıp bir kısmına tarçın, bir kısmına fındık vs ekleyerek ve farklı şekiller vererek birkaç farklı çeşit kurabiye elde edebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder