25 Mart 2014 Salı

ELTİ BÖREĞİ VE GAVUR DAĞI SALATASI

1-

600-700 GR ET DANANIN KARA ETİ MAKBUL
3 YUFKA
2 YEMEK KAŞIĞI TEREYAĞI
2 TANE ORTA BOY
SOĞAN PİYAZ
2 YUMURTA

ETİ DÜDÜKLÜDE  HAŞLA.SOĞANI AZ YAĞDA KAVUR.DİDİKLENMİŞ ETE KAT.KAVUR.TUZ,BİBERİ HAZIRLA .TEREYAĞINI ERİT.HAŞLANMIŞ ET SUYUNU EKLE.DAHASONRA ETİ KAT.YUFKALARI İKİYE BÖL.YUFKA YAĞLANMIŞ TEPSİNİN ORTASINA KONUR.HAŞLANMIŞ ET SULU VE TEREYAĞLI SUYLA ISLATILIR..DİDİKLENMİŞ ETTEN KATARAK RULO ŞEKLİNDE SAR.AT NALI ŞEKLİNDE TEPSİYE DİZ.ÜZERİNE YUMURTA SARISI SÜR.FIRINDA PİŞİR.

2
ELTi BÖREĞi

MALZEMELER

3 yufka
1 çorba kaşığı tereyağı

İÇ MALZEMESİ

750 gr yağsız dana eti( İri iri doğranmış)
4 ortaboy soğan
1.5 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1çorba kaşığı tereyağı

HAZIRLANIŞI

Dana eti, düdüklü tencerede üzerini 2 parmak geçene kadar su koyup 45 dakika, iyice lokum gibi olana kadar pişirilir. Pişmiş et süzgece alınır ve ılıyınca iyice ditilir. Yani lif lif ayrılır. Soğanlar piyaza doğradığımız gibi ay şeklinde doğranır, tereyağında pembeleşinceye kadar kavrulur. Dittiğimiz etler eklenir, iyice kısık ateşte kavrulur.

Karabiber, tuz eklenip, haşladığımız sudan 1 su bardağı ete ilave edilir, suyunu çekene kadar pişirilir. Öte yandan 3 yufka, tezgahın üzerine üst üste konup ortadan ikiye kesilir. Şimdi elimizde 6 yarım yufka oldu. Haşlama suyu bu arada soğuduğu için ılıktan biraz daha sıcak hale gelene kadar ısıtılır. 1 çorba kaşığı tereyağı içine atılır, eritilir.

Yağlanmış tepsinin içine ilk yarım yufka kesilen, düz tarafı tepsinin ortasına gelecek şekilde yerleştirilir. Bu suyla bolca yufka ıslatılır sonra sırayla tüm yufkalar aynı şekilde kat kat konulup ıslatılır. En son yufkayı koyduktan sonra ıslatılmaz, hazırlanan harç yarım ay şeklinde, yufkanın kavisli tarafına yerleştirilir. Yufkaların iki yan ucundan başlamak üzere gevşek bir şekilde rulo hale getirilir.

En sonunda iki uç kısmından nal şekline getirilip üzerine 2 yumurta sarısı sürülür. Üzerinde sıvı yağ gezdirilip 200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Sonra da bana dua edilir:))) Efendim, bu börek oldukça besleyici olduğu için yanında başka bir yemeğe ihtiyaç olmadığını, ayran ve salatanın yeterli olduğunu düşünüyorum.

GAVUR DAĞI SALATASI
 GAVUR DAĞI SALATASI

MALZEMELER

2 adet iri domates
2 adet yeşil biber
2 diş sarımsak
Yarım su bardağı dövülmüş ceviz içi
Zeytinyağı, tuz, nar ekşisi
1 adet limonun suyu

Tüm malzemeler çok küçük küçük doğranır tabağa yerleştirilir. Sosu için zeytinyağı, tuz, limon suyu ve isteğe bağlı olacak miktarda nar ekşisi bir kapta çırpılır ve salatanın üzerine dökülür. Dilerseniz üzerine beyaz peynir rendesi de koyabilirsiniz.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder