24 Şubat 2014 Pazartesi

EKMEKLİ BÖREK

Kullanılacak malzemeler..
2 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı karbonat
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 adet yumurta
1 çay bardağı su
5 su bardağı un
125 gr eritilmiş margarin
İÇİ İÇİN :
2 adet orta boy kuru soğan
2 çay kaşığı tuz,karabiber
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 adet yumurta sarısı
3 adet orta boy patlıcan
200 gr orta yağlı kıyma
ÜZERİ İÇİN :
125 gr eritilmiş margarin
1 çay bardağı un
1 çay bardağı nişasta
HAZIRLANIŞI ve YAPILIŞI :
İlk olarak iç harcı için patlıcanları çizgili şekilde soyup zar kadar doğrayıp tuzlu suda bekletiyoruz.Tencereye kıymayla zar şeklinde doğranmış soğanları koyup karıştırıyoruz.Sıvıyağı ekleyip kıyma suyunu bırakıp çekince tuz karabiber ekleyip kıymayı karıştırarak kavuruyoruz.Üzerine çok küçük doğranmış patlıcanları atıp tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte arda bir karıştırarak patlıcanları su koymadan on dakika pişiriyoruz.
Soğuması için kenarda bekletiyoruz.Hamuru hazırlamak için yoğurma kabının içine yoğurt,yumurta,sıvıyağ,karbpnat,su atılır elimizle karıştırıp un ekleyerek yoğuruyoruz.Börek hamurunu pürüssüz hale gelene kadar yoğurup üzerini örtüp yirmi dakika bekletiyoruz.Hamurdan beş adet beze yapıp bezeler hafifçe unlu nişasta serpiştirerek oklavayla yufka büyüklüğünde açıyoruz.Aralarına eritilmiş margarin sürüp yufkaları üst üste koyuyoruz.
Beş adet yufka sarılarak rulo yapıyoruz.Rulo şekline gelmiş hamur tekrar yirmi dakika yağı çekmesi için bekletiyoruz.Bekletilen rulo bir parmak eninde bıçakla dilimliyoruz.Her bir hamur dilimini kesilen taraf üste gelecek şekilde un serpiştirip tezgaha koyuyoruz.Hamur dilimlerini merdaneyle açarak inceltiyoruz.İçine kıymalı patlıcanlı harçtan iki tatlı kaşığı kadar koyup poğaça gibi kapatıp uç kısımları üst üste katlayarak fırın
Tepsisini yağlayarak kavurma börekleri diziyoruz.ÜZerine yumurta sarısını fırçayla sürüyoruz.180 dereceye ayarlanmış fırında onbeş-yirmi dakika pişirip sıcak olarak servis yapıyoruz..
AFİYET OLSUN..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder