MALZEMELER:
350 gr. has un
50 un (açmak için)
20 gr. margarin veya tereyağı içine
(1 çorba kaşığı)
140 gr. margarin veya tereyağı sıvamaya (7 çorba
kaşığı)
175 gr. böbrek yağı
185 gr. su (3/4 bardak)
1 tatlı kaşık
limonsuyu
10 gr. tuz (1 çorba kaşığı)
1 yumurta (üstüne)
KIYMA
İÇİ:
150 gr. kıyma
250 gr. soğan (3 küçük)
30 gr. sadeyağı ya da
margarin (1 1/2 çorba kaşığı)
Tuz ve Karabiber
HAZIRLANIŞI:
İlk Adım: Bir tencereye kıyılmış 175 gr. sığır ya da koyun
böbrek yağı koyduktan sonra kabı ateşe koyarak yakmadan ve sürekli karıştırarak
böbrek yağını iyice eritmeli ve erimiş buyağı süzgeçten geçirerek süzdükten
sonra buna; yedi silme çorba kaşık erimemiş bir halde margarin, veya tereyağı
katmalı, birtaşım kaynatarak köpüğünü aldıktan sonra ılınmaya bırakmalı, sonrada
bunları 10 dk. kadar tel, veya kaşıkla döverek heriki yağın iyice birbirleriyle
karışarak beyaz bir hale gelmesini sağlamalı ve birtarafa
bırakmalıdır.
2. Adım : Bundansonra, hamur açılan tahtaya
yedi kahvefincanı uneledikten sonra ortasını açmarak ve bu yere 1 silme çorba
kaşıkyağ, 1 çorbakaşığı tuz, ufak ufak olmak üzere üççeyrek bardak su ile 1
tatlı kaşığı da limon suyu koyarak karıştırmalı ve yoğurmalı, bunları yumuşakça
bir hamur yapmalı sonra üstüne nemli birbez örterek 1/2 saat dinlenmeye
bırakmalıdır.
3. Adım Yarımsaat sonra, hamuru, üstü unlanmış
tahtaya alarak, üstüne de hafifçe un serpmeli ve merdane ile bastırarak ve
açarak aşağı yukarı yarım santim, yâni bir bıçak sırtı inceliğinde, 30 santim en
ve 40 santim boyunda uzunca açmalı, sonra açılan bu hamurun üstüne, bir tarafa
bırakmış olduğumuz yağı hafifçe ılıtılmış ve avuç ile birkaç kez iyice vurulmuş
olduğu halde avuç ile ovalarcasma yaymalı, bütün yağı hamurun her iki tarafına
eşit bir şekilde sıvamah, sonra da üstüne yağ sıvanmış bu hamuru önce uzunluğuna
üçe katladıktan sonra enliliğine doğru üçe katlayarak katmerlemeli ve üstüne
nemli bir bez örterek hamur hafifçe sıkılaşıncaya kadar aşağı yukarı 45 – 60
dakika arasında dinlenmeye bırakmalıyız.
4. Adım: Birsaat
sonra hamuru yine aşağıyukarı bir bıçak sırtı inceliğinde, 30 cm ve 40 cm
boyunda açtıktan sonra aynen yukarı da yaptığımız gibi önce uzunluğuna üçe,
sonra da enliliğine üçe katlamalı, bir kezde yağsız katmerledikten sonra hamuru,
biri diğerinden bir parça büyükçe olmak üzere ikiye kesmeli ve tekrar birsaat
kadar dinlenmeye bırakmalıdır.
5. Adım: Sonra hamurlardan
büyük olanını alarak bunu, üstü hafifçe unlanmış tahtada, böreği pişirecek
olduğumuz 24 – 26 santim yuvarlak-lığmdaki tepsiden bir parça daha büyükçe
yuvarlak açmalı ve kenarlarından taşarcasına tepsiye döşemeli ve döşenmiş
hamurun üstüne malzemesinden hazırlanmış lezzetlisirlar.com kıyma içini eşit bir
şekilde yaydıktan sonra için üstüne hamurun diğer parçasını tam tepsi büyüklüğü
ve yuvarlaklığında açılmış olarak oturtmalı ve üstteki hamurun etrafını fırça
ile hafifçe ıslattıktan sonra ıslatılmış olan taraflarını üstlerine tepsiden
taşan hamurları çevirmeli ve bastırmalı, her iki hamurun birbirlerine
yapışmasını sağlamalıdır.
6. Adım Hamurun tepsiye
yerleştirilmesi sona erince, üstüne; çalkanmış 1 adet yumurtayı fırça ya da
tavuk tüyü ile sürdükten sonra tepsiyi orta kuvvetteki fırına sürerek, hamur
kabarıp da üstü iyice kızarın-caya kadar aşağı yukarı 30 – 35 dakika pişirmeli
ve fırından alarak, istenilen şekilde parçalara kesmeli ve servis
yapmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder